In 2008 kwam er iets zeer uitzonderlijks voor. Een vis in het Middellandse Zeegebied beet een kabel door met als gevolg dat grote delen van Midden-Oosten en Noord-Afrika toen dagenlang zonder internet en telefonie kwamen te zitten.

Nu kunt u denken, dat is slechts één kabel en ook nog eens in het Middellandse Zeegebied. Deze gebeurtenis is inderdaad zeer uitzonderlijk. Laten we het dan iets dichter bij huis zoeken. De Noordzee is piepklein vergeleken met bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan. “Toch ligt er in de Noordzee 6.000 kilometer aan kabels, alleen al in Nederlands gebied”, zegt Rik Duijts van de Nederlandse Rijkswaterstaat. De Noordzee ligt overweldigend vol, geen enkele zee of oceaan heeft meer telecom- en stroomkabels dan de Noordzee. Op dit moment is er sprake van een explosieve toename die voor een groot deel aan de in zee liggende windmolenparken ligt. Over de gevolgen voor het zeeleven en het milieu is weinig bekend. Ook is het zo dat voor de aanleg van deze kabels in zee nauwelijks bindende regels gelden. De telecom- en stroombedrijven mogen de kortste route kiezen waaronder door leefgebied van kwetsbare en langzaam groeiende dier- en plantsoorten. Deze kabels lopen ook door beschermde Natura 2000-habitats waarvan er 5 voor de Nederlandse kust liggen, ook die worden niet gespaart.

Haai versus Google

Een haai in de Stille Oceaan beet een internetkabel van Google kapot. Het was enkele jaren terug en niet de eerste keer dat het gebeurde. Maar wel dat dit keer in een filmpje werd vastgelegd en ook viraal ging. Het dier had mogelijk de elektromagnetische straling van de kabel geassocieerd met signalen van zijn prooi. Vanaf dat moment werden de kabels versterkt door Google. Bron: Artikel ‘Welke invloed hebben data- en stroomkabels op het zeeleven?
Geschreven door Imco Lanting op EOS Wetenschap.

Het werk van Kristin Stobbink.

In de eerste instantie wanneer een toeschouwer kijkt naar het werk van Kristin Stobbink zal de associatie met kabels niet snel worden gelegd. Of de associatie met windmolenparken en het van zo zelfsprekende internet worden waargenomen. Stobbink zegt zelf over haar werk dat ze geen activist is. Alleen met haar werk een verwijzing wil maken naar dat wat wij mensen (niet) zien en dat wat wij mensen ‘eindig’ maken.

Tweeluik         Rond-Dure   39,5 x 34,5 cm           2020                Ets, aquatint, Hahnemuhle papier.

 

Tweeluik         Recur-Rence    39,5 x 34,5 cm        2020                Ets, aquatint, Hahnemuhle papier.


Advertentie