Onderaan deze tekst ook informatie over de tentoonstelling en de andere kunstenaars!

In stilte en in aanhoudende exclusiviteit van onze eigen woning keken wij in december van 2020 naar de persconferentie op tv. Hierin werd duidelijk dat halverwege december er sprak was van de tweede Lockdown. Ook voor Kristin Stobbink was het ondertussen niet meer uitzonderlijk om dagen thuis te zitten. Tijdens de eerste Lockdown maakte ze al een kunstinstallatie genaamd “Put your mask on” een momentum waarop de inpakt van de “mondkapjes verplichting” de massa raakte.

In tijden van de tweede lockdown is het dragen van een mondmasker onze nieuwe norm geworden. En wanneer Kristin Stobbink stil staat en het ‘nu’ op zich laat inwerken vallen haar dingen op. Er is sprake van regels en verdeling, van strijd en onmacht. Een gevoel van tekort schieten en te kort komen. Een moment waarin voor sommige onzichtbare problematiek ineens in harde cijfers en statistieken drukkend en zichtbaar wordt gemaakt.

Al deze spanningsvelden in de maatschappij maakte dat  Kristin Stobbink aan haar tweede corona installatie is begonnen genaamd “Be my friend”. Voor deze installatie heeft zij een zevental maatschappelijke pijnpunten verbeeld. Sommige kwetsbaarheden bestaan al heel lang en zijn verergerd door de pandemie. Sommige situaties veranderen van kwetsbaar naar leven of dood. Verbeeld is een ‘teddy beer’, die staat voor de verergering van huishoudelijk geweld, waar kinderen het slachtoffer van zijn. Een ‘oud mannetje’, die vertegenwoordigd de ouderen in bejaardenhuizen die in isolement leven en vrezen voor hun leven. Een ‘tiener’, die kampt met isolement en depressie met als gevolg toenemende suïcide cijfers. Een ‘serveerder’, een doelgroep die massaal werkloos is geworden en hun werkplekken zien verdwijnen. Een ‘schooljuf’, zij die de eerste lijn waren en staan voor het welzijn van kinderen en genoodzaakt zijn deze intensieve rol van onderwijzer door een beeldscherm uit te voeren. Een ‘arts’, de frontlinie in het gevecht tegen een dodelijk virus, harde cijfers zijn voor hen mensen met gezichten met naasten die rouwen. En een ‘vis’, een verwijzing naar mijn andere reeks werken van Kristin Stobbink met het thema ‘Electric wave’. De Noordzee is onze spreekwoordelijke stoep, in de Noordzee ligt een snelweg aan kabels. Het is één van de drukst bekabelde zeeën. De kabels gaan zelfs door natuurgebieden en hier zijn weinig tot geen restricties voor. De ‘vis’ vertegenwoordig de klimaatcrises, een drukkend onderwerp in een fase dat wij mensen onherstelbare schade blijven aanrichten. Er sprake van een moment die een overgang aangeeft van bewustzijn – dat wat uitgestorven is zal niet meer terugkeren.

De installatie van Kristin Stobbink bestaat uit drie facetten met in elk werk de zeven verbeelde maatschappelijke pijnpunten. Het eerste facet is ruimtelijk en bestaat uit allemaal kleine portretjes. Deze karikaturen hangen in grote aantallen in de ruimte. Ze zweven als het waren naast elkaar en door elkaar. De karikaturen zijn gedrukt met linosneden op geverfde stof. De stof is met de hand geverfd en hierin is een soort Batik patroon toegevoegd door Kristin Stobbink, hierin zou je een ‘net’ of ‘vangnet’ kunnen zien. Deze maatjes vertegenwoordigen de gedachte achter “Be my friend”. Een knuffel is een maatje waar je tegen kunt praten, het werkt rustgevend, vermindert eenzaamheid en geeft troost. Deze knuffels zijn gevuld met handgewassen schapenwol en ook lavendel. Lavendel heeft als eigenschap van oudsher dat het een ontspannende en rustgevende invloed heeft op mensen. Een knuffel met de boodschap “Be my friend”, een vriend is een innig verwantschap die bestaat uit het steunen van elkaar zonder financieel gewin. Het zijn allemaal dingen die Kristin Stobbink vindt dat mensen goed kunnen gebruiken op dit moment, vandaar haar installatie “Be my friend”. 

Een ander facet van haar werk zijn de vier panelen. Hierin komen de eerder genoemde elementen en karikaturen terug, ditmaal heeft zij geëxperimenteerd met de ‘spook druk’ van de linosnede en met stencils pandemie termen verwerkt. Dit werk bestaat uit vier unieke stukken en hieraan is ook de Chinese Mandarijn naamzegel toegevoegd. Deze naamzegel heeft Kristin Stobbink speciaal laten maken en verwijst naar het startpunt van het Coronavirus, China.

Het woord van het jaar van 2020 is ‘anderhalvemetersamenleving’ een verwijzing en ‘onderhuids verlangen’ is tot slot een ets die Kristin Stobbink maakte, een ‘groepsportret’ van de door haar verbeelde personages. 

Installatie        “Be my friend”            Kristin Stobbink           2021

Informatie over de tentoonstelling:

Significant  – een occasie van kwetsbaarheid

Met trots presenteert het GAF in Kunstruimte H47 uit eigen geleden werk van drie vrouwelijke grafici, Saskia van Montfort, Noëlle Poiesz en Kristin Stobbink.

De natuur komt tot leven als de mens stil valt, dit is wat Saskia van Montfort (1985) opvalt. Mensen zoeken de natuur meer op, maar juist in deze tijd smacht de natuur naar een moment van herstel en een kans om weer tot bloei te komen, want de natuur vergaat en verdwijnt. Zij heeft zeefdrukken en riso-prints gemaakt die zijn gebaseerd op foto’s die ze maakte in de natuur, van details, dode dieren en het Friese landschap.

In de houtsneden en lithodrukken van Noëlle Poiesz (1973) worden de schaduwen en lichtvlakken op planten vastgelegd. Maar ook de schaduwen die planten op tegels, muren en schuttingen creëren worden gevangen in een beeld. Het schouwspel van licht en schaduw is constant aan het veranderen. Haar hoop is dat deze verstilling leidt tot meer besef van de schoonheid en kwetsbaarheid van de flora en fauna en tot een betere omgang van de mens met de natuur.

Voor de installatie “Be my friend”, vervaardigd met onder andere hoogdruk, diepdruk en hand geverfd textiel, is Kristin Stobbink (1987) stil gaan staan en heeft het “nu” op zich in laten werken. Een gevoel van tekort schieten en te kort komen, een moment waarin de onzichtbare problematiek ineens in harde cijfers en statistieken drukkend en zichtbaar wordt gemaakt. Sommige kwetsbaarheden bestaan al heel lang en zijn verergert door de pandemie. Sommige situaties veranderen van kwetsbaar naar leven of dood.

Van 10 april tot 9 mei 2021 te zien bij H47 te Leeuwarden!